reflexió particular de síntesi provisional
Fa poc, l’Antoni Bassas, al canal de l’ARA, feia notar amb encert que del clam “A por ellos”, que acompanya les expedicions de Policia Nacional i Guardia Civil que surten de diferents punts d’Espanya, per anar a fer hores extres a Catalunya, per impedir el Referèndum d’Autodeterminació, el més significatiu és el fet d’assenyalar-nos, a la gent de Catalunya, com “ellos”, és a dir com “no-nosotros”.
Un amic benintencionat em diu: no, home, amb “ellos” volen referir-se només als independentistes, però jo no ho crec. No crec que sigui agosarat pensar que en aquest sac hi posen, pel cap baix, tothom que vulgui preservar la llengua, la cultura, els costums i els drets propis d’aquesta terra i la seva gent.
Perquè, de què estem parlant?
Estem parlant de no haver de justificar que parlem i volem parlar una llengua pròpia, per la que tenim un instint de protecció digne de qualsevol ecologista envers una espècie en perill d’extinció. I que hi volem educar els nostres fills (i que ningú faci trampes amb la desprotecció d’una llengua espanyola que parlen 560.000.000 de persones al planeta).
Estem parlant de poder disposar dels instruments propis d’un estat per promoure i protegir tot allò que té a veure amb la producció cultural de tota mena que es fa en aquest país.
Estem parlant de poder decidir què fer amb els recursos que s’obtenen de les aportacions de la ciutadania al comú: serveis, infraestructures, solidaritat (decidida lliurement, no imposada).
Estem parlant, en definitiva, de tenir un estat a favor. Això probablement seria (hauria estat) suficient i no provocaria la necessitat de tenir un estat propi. Però, el que tenim o, més ben dit, el que “ens té”, no ens està a favor, com s’ha vist tots aquests anys. Més aviat ens està en contra.
I, és clar, en aquest estat en contra, també parlem d’aprofitar i etzibar un coça al règim del 78, la seva monarquia venedora d’armes, el seu bipartidisme imperfecte, la seva corrupció sistèmica (ja en tenim prou amb la nostra, que no l’oblidem pas) i les seves portes giratòries.
Tot això és el que volem per Espanya! diuen alguns companys. Espereu que siguem capaços de canviar les coses a tot l’estat i així podrem bastir-ne un de nou, on tot el que anheleu serà possible!
Tan de bo però, sap greu dir-ho, les matemàtiques PP + PSOE + (C’s) no semblen donar gaire esperances que això hagi de passar de manera espontània.
En canvi, a Catalunya, alguns creiem que hi ha una finestra d’oportunitat per trencar les costures del règim. No és fàcil, però tampoc impossible. I girant l’argument deixeu-me dir que si ens ajudeu ara a sortir d’Espanya, també us estareu ajudant, doncs l’Espanya que resulti d’aquesta separació mai més podrà tornar a ser igual i és així que potser tindreu la vostra finestra d’oportunitat per bastir un estat nou, més probable que no al revés.
Algú em dirà també que en tot aquest embolic, per no enemistar-se amb ningú, intenta mantenir-se equidistant, però es pot ser equidistant entre qui malda per exercir un dret (votar) i qui fa els possibles per impedir-ho? Josep Pedrals mostrava que avui l’equidistant bàsicament és un cavall llunyà (equí distant).
I les garanties? Però com es pot estar a favor d’un referèndum sense garanties? fa la pregunta trampa. Qui ho diu o bé ignora o bé està a favor de les mesures que s’adopten per impedir les garanties del referèndum. Amb la qual cosa ja som al cap del carrer:
Si A = no pots fer el referèndum si no té garanties
I si B = boicotejo les garanties perquè no vull que el facis
A+B (simplificant) = no pots fer el referèndum perquè no vull que el facis
Davant d’aquest sil·logisme només ens queda sumar A + B i acotar el cap, o bé revoltar-s’hi i tirar endavant tan bé com es pugui. Com dèiem a la promesa d’escolta: “Tant com puc”
I com que som gent pacífica, tot això ho volem fer votant, i si som prou gent la que hi votem a favor, volem iniciar un procés constituent participatiu, perquè no volem fer un altre estat que es giri d’esquena a la voluntat de la seva gent, volem fer un estat de la gent, amb la gent i per la gent.
Qui sap, potser d’aquí a un parell de generacions, després d’uns decennis de funcionament com estat independent, podem construir finalment la Confederació Ibèrica de Pobles Lliures, des de la igualtat.
Per tot això alguns, el dia 1 d’octubre anirem a votar, i a votar SI
Jordi Camprubí – 28 de setembre de 2017
Jo també em pregunto coses Jordi. Aquests que criden “a por ellos” no seran un equivalent dels que per exemple insulten en Serrat? Magnificar aquests fets (minoritaris i criticats arreu d’Espanya) no serà conrear les diferències, per augmentar la desafecció i portar l’aigua al teu molí? No seran extrems que es retroalimenten? Votar en un referèndum (inclús legal) pot ser una solució? No serà/seria potser només una part de la solució de la situació d’atzucac creada ara mateix peró no la SOLUCIÓ? I que passarà, si per un refèrendum hem montat aquest pollastre, si arribem a un procés constituent? Un gran estruç? Hi haurà el mateix nivell de debat que amb el referèndum d’independència? Etc etc etc …
Ah! I “saludus” a l’amic benintencionat! :- ))
Que no sigui res i una abraçada!
Signat: Un humà distant.
Estimat Joan
Podem preguntar-nos moltes coses….Com de quina manera aquests que criden “A por ellos” coneixen dia, lloc i hora de la sortida d’una expedició de Guàrdia Civil a Catalunya, o perquè l’acomiada el Delegat del Govern de la província…
Podríem parlar llargament i matisar (podem fer-ho qualsevol dia d’aquests mentre prenem unes braves sobrevalorades). Però per a mi hi ha una qüestió que està en la base i que té un ordre de magnitud d’una escala diferent a la resta i aquesta és la que separa els qui estan a favor de votar i els qui estan a favor d’impedir-ho (assumint que hi ha qui no està a favor d’una cosa ni l’altra, és a dir que encara que no està a favor d’impedir votar, no està a favor de votar, oju!).
A partir del dia 2 tindrem feina. Passi el que passi. I en qualsevol escenari caldrà diàleg i per això no vull semblar parcial, però em temo que té més feina els qui estan “contra Catalunya” (i el PP ja fa anys que feia campanya amb aquest objectiu) que els qui estan “a favor de Catalunya” que, fins on jo conec, no sol voler dir “contra Espanya”, sinó simplement “sense Espanya”:
Ah! I si pot ser, que sigui República!
Una abraçada!